Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan 'Milli Tarım Projesi'nin en önemli ayağını mazot desteği oluşturuyor. Tarımda üretim maliyetlerini düşürecek olan mazot desteği, çiftçiyi rahatlatacak. Peki, çiftçi mazot desteğinden ne zaman yararlanmaya başlayacak?

BAŞBAKAN: 2017 ÜRETİMİ İÇİN GEÇERLİ
BAŞBAKAN: 2017 ÜRETİMİ İÇİN GEÇERLİ
Başbakan Binali Yıldırım, Milli Tarım Projesi'ni açıklarken mazotta yeni bir karar alındığını belirterek, “Çiftçinin kullandığı mazotun yarısı kendisinden yarısı bizden. Bol bol ekin, Allah bin bereket versin. Hayırlı uğurlu olsun" demişti. Yıldırım, Milli Tarım Projesi ile ilgili açıklanan desteklerin 2017 ürünleri için geçerli olduğunu belirtmişti.
2017 ÜRETİM SEZONU 1 EYLÜL'DE BAŞLADI
Uygulamadaki yönetmeliğe göre bir sonraki yılın üretim sezonu 1 Eylül'de başladığı için bu tarihten sonra yapılan ekimlerde çiftçi, yaptığı mazot harcamasının yarısını devletten alabilecek. 2017'nin üretim sezonu da 1 Eylül'den itibaren başladı. Bundan dolayı 2016 yılı içinde olsak da 1 Eylül'den itibaren yapılan faaliyetler 2017 üretim sezonu içine giriyor.
YETKİLİLER DE 1 EYLÜL 2016'YA DİKKAT ÇEKTİ
Edinilen bilgilere göre 2017 üretim sezonu 1 Eylül 2016 - 30 Haziran 2017 arasını kapsadığı için açıklanan mazot desteğinin de bu tarihler arasında yapılan bütün üretimlere ödeneceği belirtildi.
MAZOT DESTEĞİNİN MALİYETİ 2.5 MİLYAR TL
Öte yandan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, önceki gün yaptığı açıklamada mazot desteğinin maliyetinin 2.5 milyar TL olduğunu belirtti. Çelik, "Yani genel itibarıyla bakacak olursak Türkiye'de 5 milyar liralık mazot kullanılıyorsa bunun 2,5 milyar lirasını devlet, 2,5 milyarını çiftçimiz karşılayacak. Bu dekar başına her ürün için farklı. Diyelim ki buğdayda bir dekarda 25 liralık mazot kullanılıyor. Bunun 12,5 TL'sini biz, devlet karşılayacak. 12,5 TL'sini de çiftçimiz vermiş olacak" dedi.